Co jeść i jak gotować? To pytanie nie dotyczy tylko przepisów i sztuki gotowania. Jest to pytanie, które obejmuje również dietę jako holistyczne podejście do jedzenia i życia. Od wielu lat ludzie starają się dostosować swoje odżywianie do własnych potrzeb, możliwości i schorzeń. Wszystko po to, by wyglądać i czuć się lepiej. Oto sześć e-booków, które nauczą Cię gotować. Te książki sprawią, że każda dieta zakończy się sukcesem.

Sylwia Mahcher: Mniej mięsa

Sylwia jest edukatorką ekologiczną i dziennikarką, która napisała książki na temat żywienia i środowiska. Jej książka Mniej mięsa pomoże tym, którzy chcą wyeliminować mięso ze swojej diety, ale nie są pewni, jak to zrobić. Książka ta jest również przeznaczona dla tych, którzy już ograniczają spożycie wołowiny, drobiu lub cielęciny. Książka jest również odpowiednia dla mięsożerców, ponieważ pozwala im zrozumieć punkt widzenia wegetarian, wegan lub fleksitarian. Warto też zauważyć, że fakty, o których wspomina Majcher, mogą skutecznie zniechęcić do kupowania drobiu na targu czy w supermarkecie.

Autorka nie rzuca swoich czytelników od razu na głęboką wodę, a zamiast tego sugeruje zdroworozsądkowe podejście. Zależy jej przede wszystkim na zwiększeniu świadomości żywieniowej. Jeśli mamy go jeść, to upewnijmy się, że jest najwyższej jakości. Jaki rodzaj kurczaka jest najlepszy? Niekoniecznie to, co mieliśmy na myśli. W Mniej Mięsa można znaleźć wiele przepisów, zarówno tych codziennych, jak i specjalnych, np. świątecznych. Bardzo przydatne są również porady dotyczące kuchni fleksitariańskiej, w tym przypraw wzmacniających smak dań roślinnych czy dobrego zamiennika mleka krowiego.

Dieta ketogeniczna dla zapracowanych - Jen Fisch

Dieta ketogeniczna, choć popularna, jest również jedną z najtrudniejszych do przestrzegania. Menu, które jest prawie całkowicie pozbawione węglowodanów i składa się głównie z białka i tłuszczów, nie jest łatwe do przestrzegania. Jest to szczególnie prawdziwe na początku. Wiele osób chętnie podejmuje wyzwanie przejścia na dietę ketogeniczną.

Świetnym przykładem jest Jen Fisch. Amerykańska blogerka i autorka książek kucharskich praktykuje ten sposób odżywiania i publikuje doskonałą kolekcję ketogenicznych przepisów i wskazówek, które można wykorzystać do przygotowania szybkich posiłków ketogenicznych. W swojej książce Dieta ketogeniczna dla zapracowanych. Książka, która jest międzynarodowym bestsellerem i zawiera proste przepisy z 5 leczniczymi składnikami, zawiera wiele przepisów dla osób, które zawsze mają mało czasu. Jen Fish, samotna pracująca matka, wie, czego potrzebujemy.

Sztuka gotowania autorstwa Niki Segnit

Z góry określone kombinacje? Z góry określone kombinacje? Zapomnij o tym! Sztuka gotowania autorstwa Niki Segnit to książka kulinarna, która nauczy Cię gotować bez trzymania się przepisu. Niki Segnit ujawnia zasady sztuki kulinarnej, aby uwolnić Twoją kreatywność i pozwolić Ci eksperymentować. Mądre eksperymentowanie nie będzie kolejną kulinarną katastrofą.

Niki Segnit pokazuje swoim czytelnikom, jak pozbyć się sztywnych ram, które uniemożliwiają nam eksperymentowanie ze smakami. Pokazuje, jak samemu realizować swoją kulinarną kreatywność. Sztuka gotowania spodoba się tym, którzy lubią spędzać godziny w kuchni. To także doskonała książka dla tych, którzy nie potrafią zrobić jajecznicy.

Pikle i fermenty autorstwa Alexandra Barona

Pikle przeżywają drugą młodość. To, co kiedyś było podstawowym pożywieniem, teraz jest superżywnością i trendem zdrowotnym. Możemy sami kisić i fermentować, ale tylko wtedy, gdy jesteśmy gotowi poświęcić na to trochę czasu. Łatwo to zrobić z książką Kiszonki i Fermentacje, napisaną przez uznanego polskiego szefa kuchni i popularyzatora fermentacji żywności.

Baron prowadzi czytelnika przez proces kiszenia, kwaszenia, marynowania i fermentacji. Wyjaśnia, jak nie dać się oszukać przy zakupie kiszonych produktów. Najcenniejsze dla odbiorcy są niekonwencjonalne przepisy na kiszenie rzodkiewek z czarną solą, krem z dyni i maślanki, bigos z ogórków, faszerowane liście jarmużu czy zakwas gryczany.

Dieta IF. Przerywany post. Jedz przez 8 godzin i chudnij przez 16: JB Rives

JB Rives to francuski promotor zdrowego stylu życia, który napisał książkę The IF Diet. Post przerywany. Wprowadza czytelnika w zasady i korzyści związane z przerywanym postem. Dieta ta obejmuje przerywany post. Tytuł autora może skupiać się na utracie wagi, ale ten styl odżywiania pomaga regulować hormony, takie jak grelina i leptyna. Hormony te mają znaczący wpływ na uczucie głodu i sytości, a także na gromadzenie się tłuszczu.

Książka JB Rivesa wyjaśnia, dlaczego przybieranie na wadze nie jest tak proste, jak się ludziom wydaje. Przedstawia najnowsze odkrycia dotyczące diet krótkoterminowych. Wyjaśnia, w jaki sposób można zwiększyć poziom hormonów spalających tłuszcz. Wyjaśnia również niesamowite korzyści zdrowotne wynikające z diety IF i pomaga wdrożyć przerywany post.

Kalimera. Grecka kuchnia radości: Dionisios Sturis

Kalimera. Grecka kuchnia radości, autorstwa Dionisiosa Sturisa, to ostatni ebook w naszym zestawieniu jak gotować i jeść. Jest wyjątkowy w kategorii książek kuchennych. To nie tylko książka o gotowaniu. Autor nie tylko zdradza sekrety najlepszych greckich dań i tajniki greckiej kuchni, ale także barwnie opowiada o swoim drugim domu.

Książka zawiera nie tylko przepisy ze starożytnej Hellady, ale także ciekawostki o kraju i ludziach. Najciekawszą rzeczą w greckiej kuchni jest to, że robi się ją z zamiarem dzielenia się ucztą z przyjaciółmi i rodziną. Obiad lub kolacja to świetny czas na dzielenie się dobrymi wiadomościami i okazywanie wsparcia. Nie bez powodu kuchnia grecka nazywana jest kuchnią radości.